Bravčový tokáň

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Bravčové mäso, Vydané dňa: 08. 03. 2018

Suroviny: 500 g bravčového mäsa zo stehna, 50 g údenej slaniny, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 2 kyslé uhorky, 2 lyžičky rajčiakového pretlaku alebo 3 rajčiaky, mletá paprika, mleté čierne korenie, soľ.

Postup: Údenú slaninu nadrobno pokrájame a roztopíme, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, trochu opražíme, pridáme potlačený cesnak, zalejeme vodou a pri stálom miešaní šťavu vydusíme na tuk, vložíme na hrubšie hranolčeky pokrájané mäso, osolíme, okoreníme mletým korením, mletou paprikou a pomiešame. Bez pokrievky dusíme na prudkom ohni, často miešame, aby sa mäso nepripálilo, až sa šťava z mäsa vyparí. Potom podlejeme vodou a prikryté dusíme asi 30 minút, kým nie je mäso mäkké. Nakoniec pridáme rajčiakový pretlak alebo pokrájané rajčiaky, pokrájané uhorky, ak treba dolejeme vodou. Chuť zlepšíme, ak prilejeme trochu octovej vody z uhoriek. Nakoniec ešte prevaríme. Bravčový tokáň podávame s dusenou ryžou alebo s varenými zemiakmi s petržlenovou vňaťou. Bravčový tokáň je výborný ako plnka do zemiakových placiek.