Koreniny

Badyán

Badyán (tiež čínsky aníz, hviezdicový aníz) je korenie, ktoré vôňou veľmi pripomína aníz. Sú to sušené súplodia s lesklými semenami pochádzajúce zo stromu príbuzného magnóliám s názvom badyáník pravý, (Illicium verum).

Hviezdicové súplodia sa zberajú tesne pred plnou zrelosťou od marca do mája. Pochádzajú z juhozápadnej Číny. Dnes je rozšírený v celej juhovýchodnej Ázii a tichomorí. Do Európy sa dostal iba na začiatku 17. storočia. V obchode se vyskytuje väčšinou ako osemcipé hviezdice – odtiaľto názov hviezdicový aníz alebo aj čínsky aníz podľa krajiny pôvodu. Niekedy je drvený na jednotlivé kúsky – cípky. Využitie v kuchyni Má jemnú vôňu podobnú anízu, korenisto sladkastú chuť. Obsahuje až 5 % veľmi cenenej silice anetol. Hviezdicový aníz je súčásťou tradičného čínskeho korenia piatich vôní, ale používa sa aj v Indonézii. Vo Vietname je hlavným korením vietnamskej rezancovej polievky pho. U nás sa používa v likérnictve, voňavkárstve aj v potravinárskom priemysle. V tradičej našej kuchyni se používa ako lacnejšia náhrada anízu do perníka, špeciálnych sušienok, slivkového lekváru, hruškového kompótu aj k aromatizácii čajov.

Zdieľaj recept | Pridané dňa 23. 02. 2009 | 3736 x prečítané | Počet komentáov: 0 | Pridať komentár | Informačný e-mailVytisknout článek
Presný čas:
Přesný čas


Meniny na web



Kliknite a surfujte ďalej. Časovač vás upozorní.

Anketa
Aké recepty najradšej a najčastejšie varíte?

Rýchle (16739 hl.)
 
Jednoduché (4075 hl.)
 
Lacné (3573 hl.)
 
Overené - tradičné (3549 hl.)
 
Je mi to jedno (3216 hl.)
 

Celkom hlasovalo: 31152

Tieto web stránky boli vytvorené prostredníctvom phpRS - redakčného systému napísaného v PHP jazyku. Na tejto stránke použité názvy programových produktov, firiem a pod. môžu byť ochrannými známkami alebo registrovanými ochrannými známkami príslušných vlastníkov.

Web site powered by phpRS PHP Scripting Language MySQL Apache Web Server