Koreniny

Cesnak kuchynský

Ide o vytrvalú (skôr len teoreticky) rastlinu, na báze so zloženou stlačene guľovitou cibuľou. Cibule sa delia na niekoľko dužinatých šupín (strúčikov), ktoré sú kryté spoločným obalom bielej až purpurovej farby. Pri oddělení strúčikov je možné takto cesnak vegetatívne rozmnožovať.

Plodom je tobolka. Cesnak kuchynský pravdepodobne pochádza zo strednej Ázie, kde vznikol z planého druhu Allium longicuspis. Cesnak má široké použitie, nielen ako zelenina, ale aj v ľudovom liečiteľstve (a v boji proti upírom a vlkodlakom). Má charakteristickú vôňu, ktorú spôsobuje silica nazývaná aliin. Pri narušení bunkovej steny sa mení na kyselinu pyruvovú a kyselinu 2-propensulfenovú, ktoré sa ihneď transformujú na alicin, který na vzduchu oxiduje na diallyldisulfid. Vďaka tomu vzniká charakteristická aróma.

Zdieľaj recept | Pridané dňa 25. 02. 2009 | 4748 x prečítané | Počet komentáov: 0 | Pridať komentár | Informačný e-mailVytisknout článek
Presný čas:
Přesný čas


Meniny na web



Kliknite a surfujte ďalej. Časovač vás upozorní.

Anketa
Aké recepty najradšej a najčastejšie varíte?

Rýchle (16739 hl.)
 
Jednoduché (4075 hl.)
 
Lacné (3573 hl.)
 
Overené - tradičné (3549 hl.)
 
Je mi to jedno (3216 hl.)
 

Celkom hlasovalo: 31152

Tieto web stránky boli vytvorené prostredníctvom phpRS - redakčného systému napísaného v PHP jazyku. Na tejto stránke použité názvy programových produktov, firiem a pod. môžu byť ochrannými známkami alebo registrovanými ochrannými známkami príslušných vlastníkov.

Web site powered by phpRS PHP Scripting Language MySQL Apache Web Server