Koreniny

Škorica

Škorica je aromatická kôra škoricovníkov, stálezelených tropických stromov. Je aj liečivá, vyrába sa z nej silica, tinktúry, olej. Má korenisto nasladlú chuť a príjemnú vôňu, ktorú jej dáva hlavne obsiahnutá zlúčenina cinnamaldehyd. Pôsobí na chuť do jedla, celkovo osviežuje a podporuje trávenie.

Zo škoricovníka sa využíva sušená vnútorná časť kôry, bohatá na silice. Z listov, vetiev aj kvetov sa získava škoricový olej. Škoricovník nachádza uplatnenie vo veľa priemyslových odvetviach: v potravinárstve - vo väčšine krajín sa používa prášková škorica, která sa pridáva hlavne do sladkých pokrmov, do pečiva a cukrárskych výrobkov, pri zaváraní ovocia. Môže sa však používať aj škoriicová kôra vcelku (napr. v Indii sa vypráža v horúcom oleji). Do mäsových pokrmov sa pridáva škorica v ázijskej, latinskoamerickej, arabskej aj španielskej kuchyni.

Zdieľaj recept | Pridané dňa 25. 02. 2009 | 7931 x prečítané | Počet komentáov: 0 | Pridať komentár | Informačný e-mailVytisknout článek
Dobrý deň


Meniny na web



Kliknite a surfujte ďalej. Časovač vás upozorní.

Anketa
Aké recepty najradšej a najčastejšie varíte?

Rýchle (16821 hl.)
 
Jednoduché (4157 hl.)
 
Lacné (3625 hl.)
 
Overené - tradičné (3614 hl.)
 
Je mi to jedno (3298 hl.)
 

Celkom hlasovalo: 31515

Tieto web stránky boli vytvorené prostredníctvom phpRS - redakčného systému napísaného v PHP jazyku. Na tejto stránke použité názvy programových produktov, firiem a pod. môžu byť ochrannými známkami alebo registrovanými ochrannými známkami príslušných vlastníkov.

Web site powered by phpRS PHP Scripting Language MySQL Apache Web Server