Koreniny

Zázvor

Je neoddeliteľnou súčasťou indickej a čínskej kuchyne. Používa sa do sladkých aj slaných pokrmov: zázvorového pečiva, gulášu, pečených mäs, ale i piva alebo malinoviek. Čerstvý, sušený, varený aj nakladaný pôsobia priaznivo na ľudské zdravie. Dokáže prekonať rakovinu a je tradičným afrodiziakom. V obchode je známy zázvor čierny a zázvor biely; v Japonsku sa používa ružový zázvor.

Najvýraznejšou chuťovou zložkou je olej obsahujúci aromatické látky, napríklad zingiberen a malé množstvo bisabolenu, ktoré dodávajú zázvoru typickou vôňu. Ostrú a výraznú chuť má na svedomí gingerol, chemickým zložením podobná látka ku kapsaicinu (v pálivých paprikách a chilli). Při varení se gingerol premieňa na zingeron, ktorý je aromatickou látkou využívanou v potravinárskom priemysle a pri výrobe parfumov.

Zdieľaj recept | Pridané dňa 23. 02. 2009 | 2485 x prečítané | Počet komentáov: 0 | Pridať komentár | Informačný e-mailVytisknout článek
Presný čas:
Přesný čas


Meniny na web



Kliknite a surfujte ďalej. Časovač vás upozorní.

Anketa
Aké recepty najradšej a najčastejšie varíte?

Rýchle (16739 hl.)
 
Jednoduché (4075 hl.)
 
Lacné (3573 hl.)
 
Overené - tradičné (3549 hl.)
 
Je mi to jedno (3216 hl.)
 

Celkom hlasovalo: 31152

Tieto web stránky boli vytvorené prostredníctvom phpRS - redakčného systému napísaného v PHP jazyku. Na tejto stránke použité názvy programových produktov, firiem a pod. môžu byť ochrannými známkami alebo registrovanými ochrannými známkami príslušných vlastníkov.

Web site powered by phpRS PHP Scripting Language MySQL Apache Web Server