Rezne - najobľúbenejšie jedlo slovenskej, stredoeurópskej i svetovej kuchyne. Vyše 450 receptov na prípravu rezňov z bravčového, telacieho, hovädzieho, hydinového, králičieho a baranieho mäsa, rýb, zo zveriny, syra, zeleniny a húb.
Guláše - najrozsiahlejšia kniha venovaná gulášom na knižnom trhu. Takmer 500 receptov a variácií na pôvodnú maďarskú špecialitu, ktorá dobyla svet. Osvedčené klasické návody na guláše, perkelty, paprikáše a tokáne z hovädieho, bravčového či hydinového mäsa, diviny a rýb. Obľúbené jedlo sa dá pripraviť aj zo zemiakov, zeleniny a húb. Kniha je doplnená kapitolou o obvyklých i menej častých prílohách a receptami na populárne gulášové a príbuzné polievky.
Suroviny: 1 kg polohrubej múky, citrónovú kôru z polovice ciróna, 40 g kvasníc,
trochu mlieka, 4 žĺtky, 80 g práškového cukru, 100 g masla, štipku soli, 2 PL rumu, 250 g marhuľového lekváru, vanilínový cukor na posypanie, masť, olej alebo stužený pokrmový tuk na vyprážanie.
Suroviny: 800 g vykostených kuracích stehien bez kože, 60 g masla, 1 črievko taveného syra napríklad Bambíno, 200 ml smotany na šľahanie, 200 ml zeleninového vývaru z kocky, 2 PL slnečnicových alebo tekvicových semienok,
soľ, mleté čierne korenie
Suroviny: 400 g hovädzej sviečkovice, 40 g oleja, 3 PL rajčinového pretlaku, 1 menšia cibuľa, 20 g masla, 1 dcl kyslej pochúťkovej smotany, soľ, mleté čierne korenie. Náš tip: Toto jedlo si môžeme pripraviť aj z bravčovej panenky, ktorú po nakrájaní na rezance, premiešame s kockou pomrveného hovädzieho bujónu a necháme po premiešaní odležať aspom 30 minút. Pozor! Jedlo už potom nesolíme!
Suroviny: 2 kelímky kyslej pochúťkovej smotany, za 2 také isté kelímky polohrubej múky, štipka soli, 1 čL sóda bicarbóny, 2 vajíčka. PLNKA: podľa vlastnej chuti a fantázie saláma, klobáska, paprika, rajčiny syr ap.
Suroviny: 400 g hovädzej kližky (môčing) alebo slabinky, 2 PL masti, 2 cibule, 1 čL rasce, 2 PL rajčinového pretlaku, 1 PL mletej sladkej papriky, soľ, biele mleté korenie, cesnak, 150 g suchej fazule- (namočenej deň vopred vo vode), 130 g sterilizovanej alebo mrazenej zeleniny, hovädzí vývar- ( môže byť z kocky), hladká múka a masť na zápražku.
Suroviny: 4 rožky, 1 krajec tmavého chleba (hrúbka asi 2 cm), 3 vajcia, 1 dcl mlieka, 1 čL soli, 1/2 čL mletého čierneho korenia, 1/2 čL celej rasce, 2 čL majoránky, 1 stredne veľké jabĺčko, olej. (podľa chuti môžeme priidať aj 50 g šunky a za hrsť zelenej nasekanej petrželky).
Suroviny: 10 dkg práškového cukru, 22 dkg smetol /hera, palmarin atd/
za 2 a 1/2 PL rumu, 10 dkg mletých vlašských orechov- / dávam pol na pol s lieskovými je to jemnejšie/, 2 dkg kakaa, 30 dkg hladkej múky.
Suroviny: 100g (asi 20ks) sušených sliviek, 1 dcl vína, 4 cl ovocnej pálenky,
20 plátkov anglickej slaninky, 150 ml smotany, 1 lyžica medu. Vhodné ako predjedlo alebo ako jednohubky ku dobrej slivovičke.
"Živánská je slovenský národný recept a každá rodina má svoju verziu“ Suroviny: (pre 4 osoby):800g jahňacieho stehna ,čerstvé bylinky- (tymián, rozmarýn, petrželka), 200 ml oleja na napácovanie mäsa, 300g cibule, 150g oravskej slaninky, soľ, čersto zomleté čierne korenie. Na živánsku môžeme použiť aj bravčové mäso zo stehna, z pliecka alebo z krkovice. Môžeme pridať aj mäso z diviny napr. zo srnca či z jelena. Niekto pridáva aj pásiky zlenej pálivej papriky a na hrubé kolieska nakrájané ošúpané zemiaky.
Hľadáte grafika? Ponúkate grafické práce? Ste na správnom mieste!
Tieto web stránky boli vytvorené prostredníctvom
phpRS - redakčného systému napísaného v PHP jazyku.
Na tejto stránke použité názvy programových produktov, firiem a pod. môžu byť ochrannými známkami alebo registrovanými ochrannými známkami príslušných vlastníkov.