Starohorský štiarc

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Múčne jedlá, Vydané dňa: 14. 02. 2008

Suroviny: 1 kg zemiakov, 150g prerastenej údenej slaninky, polohrubá múka, soľ

Zemiaky ošúpeme, pokrájame na malé kocky a uvaríme v osolenej vode. Uvarené zemiaky prudko scedíme, tak aby ostalo na spodku hrnca ešte asi 1cm vody. Ku zemiakom potom primiešame rýchlo toľko múky, až vytvoríme husté zemiakové cesto. Teraz všetko prikryjeme a necháme schladnúť. Schladnutú hmotu znova dobre vymiešame, aby neboli v nej zemiakové hrudky. Slaninku nakrájame na kocočky a uškvaríme vo väčšom kastróle. Potom rukou odtrhujeme zo zemiakového cesta kúsky, podobné menším haluškám a hádžeme ich do kastróla so slaninkou. Často premiešavame, aby sa nám kúsky nezlepili. Toto jedlo je veľmi sýte !!!! Zapíjame kyslím mliekom, zakysankou ap.