Suroviny: 500 g držiek, 100 g koreňovej zeleniny, 100 g masti, soľ , cesnak, mleté korenie, mletá paprika, majorán, petržlenová vňať
Postup: Držky poriadne vyperieme v niekoľkých vodách, vydrhneme soľou a vypláchame v studenej vode. Dáme do vriacej vody povariť, asi na pol hodinu. Vodu scedíme a čistej osolenej vode varíme asi 2 a pol, až 3 hodiny. Držky vyberieme a vývar precedíme. Do vývaru dáme uvariť nadrobno pokrájanú zeleninu. Scedené držky pokrájame na širšie rezance a vložíme naspäť do polievky. Na masti opražíme múku na stredne tmavú zápražku, pridáme mletú papriku a zalejeme. Hotovú zápražku nalejeme do polievky a ešte prevaríme. Ochutíme podľa chuti korením, majoránom, roztlačeným cesnakom a
posekanou petržlenovou vňaťou. Gurmáni si pridajú aj feferónku.