Goralská hubová polievka

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Polievky, Vydané dňa: 25. 02. 2008

Suroviny: 200g čerstvých hríbov, 2 PL masti, 2 PL kôpru, 1 L hubového alebo zeleninového vývaru, (2 bujónové kocky), 4 stredne veľké zemiaky, 2 PL hladkej múky, 150g masla, 1,5 dcl mlieka, 1 Pl octu, soľ, cukor. Na praženicu: 2 vajcia, 1 Pl masla, i cibuľa, soľ, mleté korenie.

Postup: Očistené huby pokrájame na hrubšie plátky,(menšie len prekrojíme). Pokrájané huby krátko podusíme na masti, pridáme pokrájaný kôpor, zalejeme časťou vývaru a necháme chvíľu povariť. Ošúpané zemiaky pokrájame na kocky, pridáme do polievky s hubami a necháme uvariť domäkka. Z múky na časti masla opražíme svetlú zápražku, zalejeme ju vlažným vývarom a za stáleho miešania ju prelejem do polievky. Necháme prevariť, prilejeme mlieko, dochutíme octom, cukrom, prisolíme a zjemníme kúskom masla. Polievku ešte krátko prevaríme. Na masle orestujeme nasekanú cibuľu, pridáme rozšľahané a posolené vajíčka aupražíme praženicu. Kôpky praženice dávame na tanieroch do polievky a dozdobíme vetvičkou kôpru.