Dobošové rezy

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Maškrty, Vydané dňa: 25. 02. 2008

Suroviny: 140g cukru, 100g hrubej múky, 5 vajec, 1 vanilkový cukor. Na plnku: 250g masla, 180g cukru, 1 vajce, 100-150g čokolády, vanilkový cukor. Vrchná poleva: 200g práškového cukru, 1 Pl vody.

Postup: Polovicu práškového cukruvymiešame so žĺtkami a vynilkovým cukrom. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zašľaháme do neho druhú polovinu práškového cukru. Potom zľahka primiešame striedavo s múkou ku žĺtkom. Polovicu vymiešaného cesta rozotrieme na jemne pomastený a hladkou múkou vysypaný plech a esto upečieme v dobre vyhriatej rúre. Ešte horúce rovno na plechu rozkrojíme po dĺžke na tri rovnaké diely. druhú časť cesta upečieme podobne ako prvú a tak isto rozkrojíme. Potom všetky pláty spojíme na seba plnkou, dobre pritlačíme a necháme v chlade stuhnúť. Potom vrchný plát polejeme karamelovou polevou a rozotrieme v masle namočeným nožom. Pokiaľ neni poleva ceľkom stuhnutá, pokrájame tento plát na 3cm široké rezy a potom dokrojíme. Môžeme použiť aj inú ako karamelovú polevu. PLNKA : maslovymiešame do penista, pridáme preosiaty cukor, zmäknutú čokoládu, dobre rozšľahané vajce a vanilkový cukor. Dôkladne zmes vymiešame. Poleva: cukor pokropíme vodou a na miernom ohni urobíme zlatistý karamel. Potom ho dáme na mierny oheň a rozotierame hrčka a vymiešame dohladka. pracujeme rýchlo, aby poleva nestuhla. Roztierame nožom namasteným maslom alebo olejom.