Salašnícka šošovica

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Špeciality, Vydané dňa: 26. 02. 2008

Suroviny: 250g šošovice, 10g masti, 1 cibuľa, 2 špekáčky, údená klobáska, 100g údenej prerastenej slaninky, soľ, korenie, 1 zelená paprika, pikantné čerstvé papričky (baranie rohy alebo feferónky) Ku šošovici môžeme pridať aj sušený hrach.

Postup:šošovicu preberieme, opláchneme a namočíme cez noc vo vode. Na druhý deň dáme variť v tej istej vode. Vody necháme len toľko, aby bola zarovno so šošovicou a varíme na slabšom ohni, spolu s klobáskou. Z mäkkej šošovice prebytočnú nevyvarenú vodu zlejeme.(klobásku vyberieme). Na masti opražíme na vejáriky nakrájanú slaninku, opečenú odložíme bokom a na vypečenej masti opražíme na polovičky prekrojené a na koncoch nakrojené špekáčky. Opečené špekáčky preložíme ku slaninke a na výpeku opražíme najemno nasekanú cibuľu skoro dohneda. Opečenú nalejeme do šošovice, následne šošovicu dochutíme soľou, troškou korenia a na kocočky nasekanou zelenou paprikou. Hotovú šošovicu naberieme na taniere, pridáme po hrebienku opraženej slaninky, po polovičke opečenej špekáčky a dozdobíme koliečkami uvarenej klobásky a pikantnými papričkami. Podávame s chlebom.