Srnčí chrbát na borievkach

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Špeciality, Vydané dňa: 27. 02. 2008

Suroviny: 1 kg srnčieho chrbta (karé), soľ, olej, niekoľko guličiek borievok, 100g Oravskej slaniny, 2 PL masla, 2 cibule, 10 guličiek čierneho korenia, 1 šálka vývaru, 200g anglickej slaniny, 1PL hladkej múky, kúsok masla.

Postup: srnčí chrbát odblaníme, osolíme, potrieme olejom a posypeme roztlčenými borievkami. Dáme ho do užšej nádoby a odložíme do chladničky aspom na dva dni uležať. Občas ho obrátime.Pred prípravou mäso otrieme od borievok a prešpikujeme hop tenkými prúžkami oravskej slaninky. Na pekáčiku rozpustíme maslo, pridáme nasekanú cibuľu a čierne celé korenie. Na tento základ vložíme mäso, troška podlejeme vývaroma v horúcej rúre pečieme asi 2 hodiny.ˇMäso často podlievame a prelievame výpekom. Pred koncom pečenia mäso obložíme tenkými plátkami anglickej slaniny a dopečieme. Hotový chrbát vyberieme a nakrájame na hrubšie plátky. Výpek zaprášime múkou a zjemníme kúskom masla. Šťavu prevaríme a precedíme na naporcované mäso. Najlepšie ku tomuto mäsu sa hodí červená dusená kapusta a zemiakové knedle.