Vejuškina polievočka

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Jedlá pre deti, Vydané dňa: 27. 02. 2008

Surovinny: kuracie trupy a odrezky, po 150 g koreňovej zeleniny, (mrkva, petržlen, zeler, kaleráb), 1/4 hlávky menšieho kelu, niekoľko ružičiek karfiolu, 1 malý pór, 1 menšia cibuľa, malá čerstvá paprika bez jadierok a žiliek, niekoľko guličiek čierneho korenia, 3 guličky nového korenia, štipka muškátového kvetu, petržlenová a zelerová vňať (môže byť aj sušená), 2-3 kocky kuracieho bujónu a dochucovadlo harmónia chuti alebo vegeta (bez glutamánu). Na mrveničku: 2 vajcia, trocha soli a 10 Pl hrubej múky. (múky podľa hustoty aj viac)

Postup. Všetky suroviny očistíme, opláchneme a dáme do väčšieho hrnca variť. Po prvom zvarení stlmíme oheň a polievku necháme variť pomaličky tak, aby len prebublávala. Vzniknutú penu na povrchu neodoberáme, ona sa stratí na spodok polievky, nakoľko sú to v podstate vylúhované bielkoviny a iné cenné látky. Keď je zelenina mäkká, polievku dochutíme dochucovadlami a dierkavou naberačkou všetko z polievky vyberieme . Potom polievku cez husté sito precedíme. Mäso oberieme od kosti a dáme do precedenej polievky. V miske si vymiešame z vajec, múky a soli husté tvrdšie cesto a na väčšom struháku nastruháme z neho mrveničku. Uvaríme ju v osolenej vode a uvarenú scedíme a na site prepláchneme studenou vodou. Necháme dobre odkvapkať. Polievku naberieme na taniere, pokladieme do nej nakrájanú uvarenú zeleninku a dáme za pár lyžíc mrveničky.