Našťuchaný koláč

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Maškrty, Vydané dňa: 27. 02. 2008

Suroviny: 35 dkg polohrubej múky, 20 dkg, cukru, 1 prášok do pečiva, 12 dkg rozpustenej Hery, 2 vajcia, 2 Pl oleja, 3/4 hrnčeka mlieka, štipka soli. Na polevu: 18 dkg masla alebo hery, 4 PL rumu, 3PL teplej vody, 250g práškového cukru, 4 dkg kakao.

Postup: Múku, cukor, prášok do pečiva a štipku soli premiešame, pridáme aj ostatné mokré suroviny- Heru, vajcia, mlieko a olej. Zmes dobre vymiešame a vzniknuté cesto vylejeme na vyšší, vymastený a múkou vysypaný plech. Upečieme vo vyhriatej rúre doružova. Po upečení koláč pošťucháme v rozmedzí asi 3x3 centimetre opačným koncom varechy po celej ploche. Urobíme si polevu: Maslo, rum a vodu rozpustíme, pridáme cukor zmiešaný s kakaom a varíme až sa zmes dobre spojí. Uvarenú zmes necháme trocha schladiť a potom ju nalejeme na koláčpo celej ploche tak, aby sa poleva dostala do všetkych našťuchaných dierok. Hotový koláč necháme stuhnúť a naporcujeme.