Buchty so slivkami a makom

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Múčne jedlá, Vydané dňa: 03. 03. 2008

Suroviny:( asi na 25 buchiet) 500g hladkej múky,80g práškového cukru, 230 ml vlažného mlieka, 130 g masla, soľ, 1 veľké vajce, 1 pohár zavarených sliviek, 120 g makovej náplne, práškový a vanilkový cukor na posypanie buchiet. Maková náplň: 125 ml mlieka, 125 g pomletého maku, 75 g hrozienok, 1 citrón, 2 PL medu. Na kvások: kocka kvasníc, 1 PL hladkej múky, 1 čl cukru , 1 dcl mlieka.

Postup: Z uvedených surovín si vymiešame a uvaríme makovú náplň. Slivkový Kompót scedíme a necháme odkvapkať. zo surovín na kvások si vymiešame kvások a necháme ho na teple podkysnúť. Maslo necháme zmäknúť a zašľaháme ho do peny. Postupne ku nemu primiešame cukor. Do väčšej nádoby preosejeme múku, troška osolíme a postupne ju zapracujeme spolu s kváskom, ušľahaným maslom a žĺtkom pomocou mlieka na stredne husté cesto. dobre vypracované cesto by sa nemalo lepiť na boky nádoby ani na varešku. Z cesta utvoríme bochník a necháme ho na teplom mieste prikryté útierkou vykysnúť, asi 1 hodinu. vykysnuté cesto vyberieme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme ho na 1 cm hrubý plát. Potom plát cesta rozkrájame na štvorce asi 6x6 cm. Na pripravené štvorce cesta dáme kúsky sliviek, po troche makovej plnky a okraje potrieme rozšľahaným bielkom. Potom okraje poskladáme ku sebe a pritlačíme, aby plnka nevytiekla. Pekáč vymastíme trochou masla a ukladáme do neho vedľa seba, naplnené bochníčky spojom nadol. Každý bochníček potrieme po obvode rozpusteným maslom. Takto pripravené necháme ešte aspom 10 minút podkysnúť. Vrch bochníčkov potrieme zostávajúcim maslom a dáme piecť do rúry vahriatej na 180*C. pečieme asi 35-40 minút dozlatova. Upečené buchty posypeme vanilkovým a práškovým cukrom.