Pravé české-vepřo, knedlo, zelo

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Bravčové mäso, Vydané dňa: 06. 03. 2008

Suroviny: 600-800g bravčového stehna, krkovičky alebo karé bez kosti. Soľ, rasca, 350 ml mäsového vývaru, 2 cibule, 1 PL masti, 600g kyslej kapusty, soľ, cukor, rasca, 1 PL polohrubej múky.

Postup: 1./ do umytého a osušeného mäsa povtierame soľ a posypeme ho rascou. 1 cibuľu nakrájame na koliečka a rozložíme ju po pokáčiku. Na cibuľu položíme mäso, podlejeme ho trochou vývaru a prikryté dusíme v rúre pri 200*C asi 1,5 hod. Počas pečenia mäso polievame výpekom a podlievame vývarom. Keď je mäso takmer mäkké, pekáč odokryjeme a mäso odkryté dopečieme pri trocha nižšej teplote- asi 180*C. 2./ zostávajúcu cibuľu nasekáme nadrobno a necháme ju na horúcej masti zosklovatieť. Ku cibuli pridáme odkvapkanú kapustu, premiešame a pridáme soľ, cukor a rascu. Podlejeme trochou vývaru alebo vodou a na miernom ohni dusímeasi 25 minút. 3./ Upečené mäso vyberieme z pekáča a pokrájame ho na asi 1cm hrubé plátky. Výpek vydusíme na tuk, zaprášime múkou a mierne ju orestujeme. potom prilejeme vývar a ešte šťavu 5 minút povaríme. Nakoniec vložíme naspäť do šťavy pokrájané mäso a necháme ho v nej prehriať. Podávame so žemľovými knedlíkmi a kapustou.