Suroviny: 500ml vody, 2 PL octu, 5 guličiek nového korenia, štipka mletého zázvoru, 1 bobkový list, 10 guličiek čierneho korenia, tymian, 800g hovädzieho mäsa- sviečkovice,, alebo falošnej sviečkovej (guľaté plece), 80 g údenej slaninky, 400 g koreňovej zeleniny-(mrkva, petržlen, zeler), 1 veľká cibuľa, 150 g masla, soľ, citrón, hovädzí vývar (z kocky), 3 dcl smotany na varenie, cukor, 2 PL šťavy z marhuľového kompótu. Na ozdobenie: koliečka citrónu, brusnicový kompót, šľahačka, vetvička zelenej petržlenovej vňate.
Najprv si uvaríme nálev z vody, octu a korenín. Očistíme a na kocky pokrájame koreňovú zeleninu. Mäso odblaníme a prešpikujeme ho po vlákne prúžkami slaninky. Potom mäso previažeme po obvode motúzikom a zo všetkych strán ho potrieme 40g rozpusteného masla. Nakrájanú koreňovú zeleninu a cibuľu dáme spolu s mäsom do menšieho hrnca, zalejeme ho vychladnutým nálevom a prikryté pokrievkou dáme do chladničky marinovať. Mäso marinujeme aspom 48 hodín a pritom ho každých 12 hodín v náleve obrátime!! Po namarinovaní mäso z nálevu vyberieme, a zeleninu scedíme- ale nálev nevylejeme-odložíme !!!!! Na panvici necháme rozohriať 60g masla a na ňom opečieme scedenú zeleninu doružova. opraženú zeleninu preložíme do pekáča. Na tom istom výpeku potom opečieme mäso zo všetkych strán, aby sa mäso zatiahlo. Opečené mäso dáme do pekáča ku zelenine, podlejeme ho trochou odloženého marinovacieho nálevu a pridáme ku nemu dobre umytý citrón aj s kôrou. Prikryjeme a dusíme v rúre vyhriatej na 200*C asi 1,5 hod. Počas dusenia mäso prelievame výpekom a podlievame nálevom. Nakoniec mäso odokryjeme a za častého podlievania výpekom mäso dopečieme doružova. Upečené mäso vyberieme, uložíme v teple a výpek precedíme. Z precedeného vývaru vyberieme citrón, korenie a zeleninu rozmixujeme. Rozmixovanú zeleninu nalejeme naspäť do výpeku. Obidva druhy smotany zmiešame a zašľaháme do výpeku so zeleninou. Omáčku nakoniec dochutíme citrónovou šťavou, soľou, korením, cukrom a kompótovou šťavou. Necháme spolu znova prevrieť . Mäso pokrájame na plátky a servírujeme podliate s omáčkou a žemľovými knedlíkmi. Ozdobíme koliečkom citróna, kopčekom šľahačky a lyžičkou brusnicového kompótu. nvrch položíme lístok petržlenovej vňate. Môžeme podávať tiež s karlovarskými knedlíkmi.