Veľkonočná bašta

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Špeciality, Vydané dňa: 08. 03. 2008

Suroviny: 1,5 kg bravčového karé bez kosti, 150 g oravskej slaninky, 150 g bravčového bôčika (tenké plátky), 1 pór, 3 rôznofarebné papriky, 150 g syra typu Eidam, väčšia hrsť sušených húb, 2 mrkvy, 2cibule, farebné korenie, olej.

Postup: Do mäsa narežeme otvor- kapsu. Do tenkých plátkov bôčika zabalíme kúsky póru, papriky, syra alebo húb. Vložíme ich do narezanej kapsy v mäse. Do naplnenej kapsy po bokoch vtlačíme mrkvy, ktoré sme vopred asi 5 minút obvarili vo vriacej vode a schladili. Potom otvor v mäse uzavrieme ihlicami, aby náplň nevytiekla. Na panvici s horúcim olejom mäso prudko opečieme zo všetkych strán, aby sa zatiahlo. Opečené mäso obalíme v rozdrvenom farebnom korení. Potom mäso obalíme plátkami oravskej slaninky a previažeme ho niťou, aby držalo pekný valcovitý tvar. Na pekáč rozložíme nahrubo nakrájanú cibuľu, na cibuľu položíme pripravené mäso a podlejem vodou. Mäso zakryjeme alobalom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200*C. Pečieme asi 1 hodinu. Potom alobal odstránime a mäso ešte pečieme odokryté asi 30 minút. Počas pečenia podľa potreby podlievame vodou a polievame mäso výpekom. Po upečení z mäsa odstránime nite a ihlice. Následne mäso pokrájame na 1 cm hrubé plátky. Výpek z mäsa zahustíme múkou a dochutíme kúskom masoxu alebo hubového bujónu. Túto baštu podávame s varenými šťuchanými zemiakmi, poliate výpekom a s kyslou uhorkou. Môžeme tiež servírovať na studeno na obloženej mise.