Obmenou klasickéj žemľovej knedle sú karlovarské knedlíky. Poznáme variantu jednoduchú a bohatšiu. Suroviny: 200 g na kocky nakrájaných rožkov, 2 vajcia 200 ml mlieka, 100 g hrubej múky, nasekaná petržlenová vňať, soľ, muškátový kvet. Na bohatšiu variantu pridáme 100 g na kocočky nakrájanej šunky.
Postup: Na kocky pokrájané rožky dáme do misy, prelejeme ich s 2 dcl mlieka. Oddelíme si z vajec žĺtka a pridáme ich k rožkom. Ďalej pridáme múku, osolíme a primiešame nasekanú petrželku a štipku muškátového kvetu. Zmes premiešame a poprípade pridáme nasekanú šunku. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zvoľna ho zapracujeme k ostatným surovinám. Z takto pripraveného cesta utvoríme bochník, ktorý zabalíme do plátenej utierky (handričky), alebo do potravinárskej fólie a vložíme do vriacej vody a varíme približne 15-20 minút.