Suroviny: 1200 g hovädzieho mäsa, /zadné/ 100 g oravskej slaninky, 3 cibule, 800g šampiňónov, maslo, zväzok koreňovej zeleniny, 4 ks stredne veľkých rajčín, koňak, šľahačková smotana, hladká múka, petržlenová vňať, olej, soľ, korenie
Postup: Pripravíme si náplň: slaninku pokrájame na malé kocočky, cibuľu posekáme nadrobno, štvrtinu šampiňónov pokrájame na kúsky. Na panvici opražíme slaninku do chrumkava. Pridáme cibuľu a šampiňóny, podusíme, okoreníme a osolíme. Z mäsa si narežeme čo najväčší plát a rozotrieme naň pripravenú náplň. Mäso stočíme do rolády a previažeme niťou. Povrch mäsa potrieme maslom a pečieme v horúcej rúre, podlievame vodou. 1/2 hodiny pred dopečením dáme k mäsu pokrájanú koreňovú zeleninu, 5 lyžíc koňaku a dolejeme aj vodu. Dopečieme do mäkka. Mäso vyberieme, dáme do tepla a výpek precedíme. Do 5 lyžíc smotany zatrepeme lyžicu hladkej múky a za
stáleho miešania vlejeme do výpeku. Necháme prevariť a dochutíme soľou a korením. Olúpané rajčiny si nakrájame na kocočky, ostatné šampiňóny na plátky a na troche oleja podusíme. Pridáme nasekanú vňať, osolíme, okoreníme a ešte prehrejeme. Na misu pokladieme na plátky pokrájanú roládu, podlejeme omáčkou a obložíme podusenými rajčinami a šampiňónmi. Podávame s varenými zemiakmi.