Jablkový krémovník

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Maškrty, Vydané dňa: 13. 03. 2008

Suroviny:400 g mrazeného lístkového cesta, 1/2 l šľahačkovej smotany, 1sáčok vanilkového cukru, 1 stužovač šľahačky. NA PLNKU: 1 kg jabĺk, 1 citrón, 4 dcl vody, 1 PL mletej škorice, 150 g kryštáľový cukor, 1 vanilkový cukor, 80 g prášku vanilkový puding.

Postup: Z cesta vyvaľkáme 2 obdĺžníky na veľkosť plecha. Cesto preložíme na plechy, popicháme vidličkou a upečieme. Po upečení a vychladnutí na jeden plát rozložíme jablkovú plnku a dáme dobre vychladnúť. Šľahašku vyšľaháme s vanilkovým cukrom a stužovačom do tuha. Na vychladený plát s plnkou potom nanesieme šľahačku, prikryjeme druhým plátom cesta, mierne pritisneme a na niekoľko hodín dáme zatuhnúť do chladničky. Hotový koláč posypeme práškovým cukrom a škoricou. PLNKA: Očistené a na kocky pokrájané jablká dáme do hrnca, pridáme citrónovú šťavu, 3 dcl vody, kryštáľový aj vanilkový cukor, škoricu a uvaríme domäkka. Uvarené jablká zahustíme pudingovým práškom, rozmiešaným v 1 dcl vody. Zmes za stáleho miešania krátko povaríme, až puding zhustne a necháme vychladnúť.