Veľkonočný baránok

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Maškrty, Vydané dňa: 13. 03. 2008

Suroviny:100 g marcipánu, 2 vajcia, 75 g masla, 50 g cukru, 1 vanilkový cukor, štipka soli, 5 kvapiek mandľového oleja, (esencie) 80 g múky, 20 g maizény, 1/2 balíčku prášku do pečiva. Všetky suroviny necháme pripravené postáť, spolu na jednom mieste, aby mali rovnakú teplotu, aspom 1 hodinu!

Postup: Marcipán a obbidve vajíčka vyšľaháme šľahačom do peny. Mäkké maslo spracujeme spolu s cukrom, vanilkovým cukrom, štipkou soli a esenciou na vláčne cesto. Múku zmiešame s práškom do pečiva a preosejeme do cesta. Následne všetky suroviny zapracujeme spolu a vymiesime vláčne cesto. Barančekovú formu dôkladne vymastíme maslom a vypracované cesto do nej vložíme. Povrch cesta uhladíme stierkou a formu s cesto vložíme do vyhriatej rúry na 175*C. Pečieme asi 45 minút. 10 minút pred ukončením pečenia cesto skontroľujeme a pokiaľ by začalo na povrchu moc tmavnúť, prikryjeme ho alobalom a dopečieme. Po upečení barančeka z formy vyklopíme a necháme vychladnúť. Vychladnutého barančeka dozdobíme posypaním práškovým cukrom, alebo práškovým cukrom vymiešaným s troškou citrónovej šťavy ap.