Slané veľkonočné pečivo

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Slané pečivo, Vydané dňa: 15. 03. 2008

Suroviny: 400 g hrubej múky, 250 ml mlieka, 1 kocka(40g) droždia, 20 g masla, 1 vajce, 1 čl soli, 1 čl cukru a na posypanie napr. sezamové semiačka alebo celý mak, rascu alebo vylúpané slnečnicové semiačka.

Postup: Najprv si pripravíme kvások: Vo vlažnom mlieku rozmiešame rozmrvené droždie s cukrom a necháme nakysnúť. Múku pomiešame so soľou, pridáme ku nej nakysnutý kvások a rozpustené maslo. Vymiešame hladké cesto a necháme ho na teplom mieste prikryté obrúskom vykysnúť. Na pomúčenej doske vykysnuté cesto preváľame a rozdelíme na menšie časti. Tvarujeme z nich rôzne uzle, rožteky, žemličky ap. Môžeme tiež zľahka rozvaľkať na hrúbku asi 2,5 cm a formičkami vykrajovať veľkonočné motívy ako zajačiky, kuriatka ap. Vytvorené vzory uložíme na vymastený plecha na povrchu potrieme rozšľahaným vajcom. Posolíme a posypeme zvolenou posýpkou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 20 minút. Upečené necháme vychladiť.