Jablková žemľovka

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Jedlá pre deti, Vydané dňa: 19. 03. 2008

Suroviny: 15 žemlí, 1 vajce, 3,5 dl konzumné mlieko, 300 g jabĺk, 80 g krupicový cukor, 1 škoricový cukor, sušené hrozienka , 100 g margarínu, 15 g práškový ckor, 1 vanilkový cukor

Postup: Žemle nakrájame na tenké plátky, navlhčíme mliekom, do ktorého sme rozšľahali vajcia. Umyté jablká očistíme, odstránime jadrovníky a pokrájame na tenké plátky. Vhodný pekáč vymastíme polovičným množstvom tuku, na dno pekáča dáme tretinu navlhčených žemlí, ktoré rovnomerne navrstvíme. Na žemle navrstvíme polovicu nakrájaných jabĺk, posypeme upravenými hrozienkami a polovicou krupicového cukru zamiešaného so škoricou. Na ochutené jablká navrstvíme ďalšiu tretinu navlhčených žemlí a zvyšok jabĺk s cukrom so škoricou a hrozienkami. Treťou tretinou žemlí doplníme pekáč, pokvapkáme zvyšným roztopeným tukom a upečieme v stredne rozohriatej rúre do zlata. Pri podávaní nakrájame žemľovku na štvorcové porcie a posypeme zmesou práškového a vanilkového cukru. (žemľovku môžeme pripraviť aj tak, že v mlieku rozšľaháme len žĺtky a z bielkov ušľaháme s časťou cukru tuhý sneh, ktorý navrstvíme na takmer upečenú žemľovku a spolu dopečieme)