Veľkonočný baránok

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Múčne jedlá, Vydané dňa: 19. 03. 2008

Suroviny: 125 g hery, 100 g práš. cukru, 2 vajcia, 150 g medu, na špičku noža soli, 1 kávová lyžička korenia do medovníkov, 30 g droždia, 1 dl čerstvej smotany na šľahanie, 250 g polohrubej múky, 250 g nadrobno nasekaných sušených fíg alebo datlí, 1 polievkovú lyžicu amónia

Postup: Maslo dobre vymiešate s cukrom, vajciami, medom, medovníkovým korením a soľou. Smotanu na šľahanie mierne prihrejete a v jednej polovici rozmiešate droždie, v druhej amónium a všetko primiešate do cesta. Pridáte múku a nadrobno nasekané fígy alebo datle. Potom cesto vylejte do maslom vymazanej a múkou vysypanej formy baránka a pomaly pečiete vo vyhriatej rúre. Po upečení a vychladnutí potrieme bielkovou polevou alebo posypeme práškovým cukrom. Okolo krku baránka môžeme uviazať na mašľu stužku.