Veľkonočná torta

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Múčne jedlá, Vydané dňa: 19. 03. 2008

Suroviny: 4 vajcia, 150 g polohrubej múky, 150 g jemného zemiakového škrobu (solamyl), 180 g kryš. cukru, ? l mlieka, 10 g droždia v prášku, 140 g masla, cca 200 g marhuľovej želatíny, 2 PL pomarančového likéru, 150 g čokolády na varenie, 1 citrón, 150 g práš. cukru, 100 g bielej čokolády, 50 g strúhaného kokosu, soľ, čokoládové vajíčka na ozdobenie

Postup: Žĺtka s cukrom sa vymiešajú do penista. Mlieko, múku, zemiakový škrob a droždie vymiešate a prelejete cez sitko. Rozpustíte 120 g masla, všetko spolu spojíte a dobre vymiešate. Vyšľaháte si bielok s troškou soli na tuhý sneh a pridáte do cesta a zamiešate. Cesto vlejte do vymastenej a múkou posypanej tortovej formy asi do troch štvrtín. Prostriedok cesta lyžicou vyhlbite. Pečiete asi hodinu vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180°C. Po upečení vyklopíte na drevenú dosku a necháte vychladnúť. Zatiaľ si postrúhate čokoládu a necháte rozpustiť vo vodnom kúpeli. Pridáte do nej práškový cukor, šťavu z polovičky citróna a niekoľko lyžíc horúcej vody, aby vznikla riedka zmes. Ňou natierate boky vychladnutej torty, potom ich posypete kokosom, môžete do neho pridať aj trošku posekaných mandlí a nakoniec boky torty poprášite postrúhanou bielou čokoládou. Do stredu – do priehlbiny – nalejete želatínu a poukladáte na ňu čokoládové vajíčka. Želatína pred použitím musí byť vlažná.