Suroviny: Na olivy a syry- provensálske korenie, vínny ocot, olivový olej. Na šunku, párky, mäkké údeniny- ocot, soľ, cukor, steakové korenie, sterilizované papriky. Na údené mäso- sladkokyslé uhorky, papričky, cibuľa, ocot, soľ.
Postup: najprv si pripravíme vybraný nálev podľa druhu hlavnej suroviny. Hlavný druh suroviny pokrájame na úhľadné kúsky a vložíme do zaváracieho pohára s viečkom a zalejeme pripraveným, dobre ochuteným nálevom. Mäkké údeniny a šunkové závitky zalejeme octovím nálevom s nakladanými paprikami alebo pásikmi cibuľe. Údené mäso je výborné s kyslou kapustou, s chrenom, uhorkami ap. Suroviny v náleve necháme dobre uležať, aby sa presiakli nálevom. takéto chuťovky podávame priamo z pohárov, alebo ich uložíme do misiek a ponapichujeme na špáradlá.