Suroviny:2 veľké tvrdšie hrušky, 1/2 citróna, 150 g kozieho (ovčieho) syra, 1 dcl vody, 75 g cukru (najlepšie hnedý), 1 paličku celej škorice, 1 čl medu, 1/2 čl hrubej horčice.
Postup: Vodu, cukor, škoricu, med a horčicu dáme do kastrólka a za častého pomiešania varíme na slabom ohni 20-25 minút. Hrušky ošúpeme rozkrojíme po dlĺžke na polovice a vykrojíme jadrince. Rozpolené hrušky pokvapkáme citrónovou šťavou aby nestmavli a dáme ich zachladiť do chladničky. Syr rozkrojíme na 4 porcie a pokladieme po 1 kúsku na každý tanier. Pridáme po polovičke schladenej hrušky a porcie prelejeme uvarenou horčicovo karamelovou omáčkou. podávame s pečivom.