Kapustniaky

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Múčne jedlá, Vydané dňa: 02. 04. 2008

Suroviny: 500 g polohrubej múky, 1/2 čl soli, 30 g kvasníc, 3 dcl vlažnej vody. PLNKA: 500 g kyslej kapusty, 150 g údenej prerastenej slaninky, 150 g domácej údenej klobásky, 2 uvarené zemiaky, 1 cibuľa, korenie, soľ, majoránka.

Postup: Múku premiešame so soľou, pridáme vo vode rozpustené kvasnice a vypracujeme tuhšie cesto, ktoré necháme v teple vykysnúť. Zemiaky postruháme najemno, premiešame ich s vyžmýkanou kapustou. Slaninku nakrájame na malé kocočky, opražíme a pridáme nasekanú cibuľu a na kolieska pokrájanú klobásku. Spolu posmažíme a primiešame ku kapuste. Zmes osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozváľame na hrúbku asi 1/2 cm a pokrájame ho na štvorce s hranou asi 10 cm. Na každý štvorec cesta položíme za jednu PL plnky a potom cesto uzavrieme a vytvarujeme bochníčky. Pripravené kapustniaky vypražíme vo väčšom množstve oleja, alebo vo fritéze doružova.