Fánky

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Maškrty, Vydané dňa: 16. 04. 2008

Suroviny:300 g polohrubej múky, 2 žĺtky, 30 g cukru, 50 g hery, 3 PL kyslej smotany, 1 PL rumu, štipka soli, 20 g kvasníc, 1 dcl mlieka, olej na vyprážanie, vanilkový cukor na posypanie.

Postup: Z mlieka a kvasníc si urobíme kvások a necháme ho podkysnúť. Preosiatu múku premiešame s cukrom a štipkou soli. Pridáme rozpustenú Heru, smotanu, rum a podkysnutý kvások. Vymiešame vláčne cesto a necháme ho v teple vykysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme ho na hrúbku asi 1/2 cm a radielkom nakrájame na štvorce veľké asi 10X10 cm. Do stredu každého štvorca po uhlopriečke narežeme radielkom čiaru a cez narezaný otvor prehneme jeden štvorec dospodu. Pripravené fánky vapražíme na horúcom tuku dozlatova. Ešte teplé fánky posypeme vanilkovým cukrom