Suroviny: 5-6 v šupke uvarených zemiakov, 1 vajce, polohrubá múka, soľ, roztopené maslo, a na náplň suroviny podľa chuti:-napr. granko, mleté orechy, mak, alebo strúhanka. Zemiaky môžeme nahradiť aj zemiakovou kašou, ktorá nám zostala z predošlého dňa .
Postup: Keď použijeme zamiakovú kašu, tak ku nej pridáme soľ, múku a vajce. Vymiesime husté nelepivé cesto. Ak sme použili varené zemiaky, tak ich postruháme na jemnom strúhadle a pridáme suroviny ako do kaše. Z hotového cesta robíme tenké dlhé valčeky, ktoré nožom nakrájame na 2 cm dlhé kúsky a tie na pomúčenej doske ešte zľahka prešúlneme. Pripravené šúľance dáme uvariť do osolenej vody. Keď vyplávajú na hladinu tak ich vyberieme a necháme odkvapkať. Pomastíme ich roztopeným maslom a posypeme ľubovoľnou posýpkou.