Slané pečené štvorce

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Slané pečivo, Vydané dňa: 30. 04. 2008

Suroviny: kg polohrubej múky, 1 kocka kvasníc, 1 PL soli, 1 čL cukru, 7 dcl mlieka, 1 Hera, 2 balenia bryndze (kocky), vajíčko na potretie.

Postup: Z kvasníc, trochy vlažného mlieka a cukru vymiešame kvások a necháme ho podkysnúť. Z preosiatej múky, vlažného mlieka, soli a kvásku vypracujeme pružné nelepivé cesto. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 2 cm a potrieme ho bryndzou, ktorú sme rozmiešali s Herou. Potreté cesto prehneme na polovicu a znova na polovicu. Prikryjeme obrúskom a necháme kysnúť asi 20 minút. tento postup zopakujeme ešte 1x. Dobre vykysnuté cesto rozvaľkáme asi na hrúbku prsta a rozvaľkané nakrájame na štvorce asi 6x6 cm. nakrájané štvorce pokladieme na plech v dostatočných rozostupoch, lebo narastú. Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a podľa chuti môžeme posypať hrubou soľou alebo sezamovými semiačkami či strúhaným tvrdým syrom. Štvorce dáme do vyhriatej rúry na 180°C a upečieme doružova.