Suroviny:1/2 kg šošovice, 4 PL hladkej múky, 1/2 kypriaceho prášku, 3-4 strúčiky cesnaku,1 cibuľa, 1 čl mletej rasce, 1 čl čilí, soľ, za hrsť nasekanej petržlenovej vňate, olej na vyprážanie.
Postup: Šošovicu uvaríme v osolenej vode do rozvarenia. Potom ju scedíme a rozmixujeme. Do vychladnutej rozmixovanej šošovice pridáme najemno nasekanú cibuľu, rozotretý cesnak, nasekanú petrželku, múku, koreniny a podľa chuti osolíme. Zmes dobre vymiešame a necháme v chladničke niekoľko hodín zatuhnúť. Na horúci olej kladieme kôpky ochutenej šošovice, potlačíme ich lyžicou do tvaru fašírky a vypražíme z obidvoch strán doružova. Podávame so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom.