Kelový prívarok so zemiakmi

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Omáčky , Vydané dňa: 02. 05. 2008

Suroviny: 500 g hlávkového kelu, 50 g údenej slaninky, 2 cibule, 1/2 kg zemiakov, soľ, korenie, majoránka, 1 PL masti, 2 PL hladkej múky, 2 strúčiky cesnaku.

Postup: Kel očistíme a pokrájame na tenšie rezance. Slaninku pokrájame na kocočky a necháme ju v hrnci oškvariť. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a keď zosklovatie, pridáme nakrájaný kel. Podlejeme horúcou vodou, premiešame a pridáme očistené na kocky nakrájané zemiaky. Osolíme, prikryjeme a za občasného pomiešania udusíme domäkka. Počas dusenia občas premiešame a podľa potreby prilejeme vodu. Na masti upražíme múku na svetlú zápražku, zalejeme ju studenou vodou a premiešame. Prelejeme ku kelu a premiešame. Na slabom ohni necháme prevariť. Prívarok dochutíme roztlačeným cesnakom, majoránkou, korením a podľa chuti prisolíme. Môžeme podávať s opečenými párkami a chlebom.