Omáčky na šparglu

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Omáčky , Vydané dňa: 06. 05. 2008

PIKANTNÁ OMÁČKA: 3 natvrdo uvarené vajcia, 20 g masla, korenie, soľ. Postup: Uvarené vajcia nastruháme, pridáme maslo, osolíme, okoreníme a dôkladne vymiešame. MALTÉZSKA OMÁČKA: 150 g majonézy, 50 g šľahačkovej smotany, 50 g šunky, pomarančová a citrónová šťava, soľ, cukor, worcestrová omáčka. Postup: Na tenké rezančeky pokrájanú šunku, majonézu a cutrusové šťavy zmiešame, pridáme cukor, worcester a osolíme. Dobre premiešame a nakoniec zľahka primiešame dotuha ušľahanú šľahačku.

OMÁČKA VINAIGRETTE: 1 cibuľa, petržlenová vňať, 4 PL oleja,4 PL octu, cukor, mleté čierne korenie, soľ, 2 vajcia. Postup: Cibuľu a petrželku nasekáme nadrobno, pridáme olej, ocot, cukor, korenie a osolíme. Dobre vymiešame a potom do omáčky zľahka primiešame natvrdo uvarené a nadrobno nasekané vajíčka. HOLANDSKÁ OMÁČKA: 3 žĺtky, biele korenie, soľ, 250 g masla, 1 cibuľa, 1 PL vínneho octu, citrónová šťava, cukor. Postup: Do misky dáme žĺtka, štipku soli a korenia. Misku dáme nad vodnú kúpeľ s horúcou vodou a šľaháme do zhustnutia. Potom misku odstavíme od horúceho kúpela a za stáleho miešania pridáme vlažné rozpustené maslo a najemno nasekanú cibuľu. Potom omáčku dochutíme octom citrónovou šťavou a podľa chuti prisladíme. Premiešame a môžeme pridať aj troška mletej feferónky.