Suroviny: 2 hlávky mladého šalátu, 1 pochúťková smotana, 2 PL masla, 2 PL hladkej múky, soľ, korenie, cukor, ocot, 1 bobkový list, 50 g údenej slaninky.
Postup: Zemiaky očistíme, pokrájame na kocky a dáme spolu s bobkovým listom uvariť skoro domäkka v osolenej vode. šalát rozoberieme na listy, umyjeme a potrháme na kúsky. Na masle opražíme z múky svetlú zápražku, zalejeme ju studenou vodou a dobre premiešame. Prelejeme ju do hrnca s uvarenými zemiakmi a na slabom ohni dáme variť. Potom do polievky prilejeme rozšľahanú smotanu s troškou múky a premiešame. Polievku dochutíme soľou, korením, octom a cukrom. Do hotovej polievky dáme na kúsky potrhaný šalát a oškvarky s opraženej slaninky. Necháme postáť aby sa šalátové listy sparili a podávame s pečivom.