Starohorský zemiakový prívarok

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Omáčky , Vydané dňa: 07. 05. 2008

Suroviny:3/4 kg zemiakov, 1 kelimok kyslej smotany, 2 dcl mlieka, 2 stručiky cesnaku, 3 bobkové listy, 1 PL vegety, 1 čL mletého korenia, soľ, 1 PL oleja, 3 PL hladkej múky, 2 hrste sušených húb alebo 150 g čerstvých šampiňónov, 20 g údenej slaninky.

Postup: Zemiaky očistíme, pokrájame na kocky a dáme variť do vody. Pridáme vegetu, bobkové listy a roztlačený cesnak. Sušené huby dáme uvariť zvlášť: Z uvarených húb zlejeme vodu a pridáme ich k uvareným zemiakom. Na oleji oškvaríme na kocočky pokrájanú slaninku, pridáme múku a upražíme zlatistú zápražku. Zalejeme ju studeným mliekom, premiešame a pridáme ku zemiakom. Necháme na slabom ohni prevariť. Potom pridáme smotanu rozmiešanú s troškou múky a vlejeme ju do prívarku. Prívarok dochutíme korením a podľa chuti prisolíme. Ak použijeme čerstvé šampiňóny tak ich pokrájame na plátky a pridáme do prívarku pred pridaním zápražky. Podávame s chlebom a opečenými bravčovinkami alebo opečenými špekáčkami ap.