Suroviny:1 menšia hlávka karfiolu - (cca 500 g), 1 L vývaru z kocky, 100 g oravskej slaninky, 3 PL masla, 3 PL hladkej múky, 1 kelímok (200 g ) smotany na šľahanie, soľ, biele korenie, štipka muškátového orieška, hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate.
Postup: Karfiol očistíme a ponoríme na 10 minút do studenej osolenej vody. Potom ho rozoberieme na ružičky a povaríme asi 10 minút v uvarenom vývare. Slaninku nkrájame na kocočky a opražíme ju na suchej panvici dochrumkava. Uvarený karfiol z vývaru vyberieme a dve tretiny z neho roztlačíme na kašu. V hrnci zapeníme maslo, pridáme múku, opražíme a za stáleho miešania zalejeme asi 3/4 L vývaru v ktorom sme varili karfiol. Primiešame roztlačený karfiol a necháme 5 minút na slabom ohni povariť. Polievku dochutíme soľou, bielym korením a štipkou nastruhaného muškátového orieška. Nakoniec do polievky vložíme ostatné ružičky karfiolu a podávame. Na tanieroch posypeme slaninkovými oškvarkami a nasekanou petrželkou.