Čerešňové lievančeky

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Jedlá pre deti, Vydané dňa: 04. 06. 2008

Suroviny: 150 g hladkej múky, 100 g hrubej múky, 20 g kvasníc, 3 PL cukru, 3/8 L vlažného cmaru, 1 zavaraninový pohár višní, 1 PL solamylu, 1 drievko škorice, 1/2 čL mletej škorice, kúsok citrónovej kôry, 50 g masla, štipka soli, 2 vajcia, 2 PL preškvareného masla, 4 PL hustej kyslej smotany.

Postup: Do misy dáme obidva druhy múky, do stredu urobíme jamku a do nejrozdrobíme kvasnice. Pridáme 2 PL cukru, 1/8 L cmaru a suroviny zmiešame s trochou múky. Zakryjeme a necháme na teple podkysnúť asi 15 minút. Višne vyberieme z pohára a odložíme bokom. Solamyl vymiešame s 2 PL višňového nálevu. Ostatný nálev dáme do kastrólka, pridáme kúsok citrónovej kôry, 1 PL cukru a privedieme k varu. Primiešame rozmiešaný solamyl a krátko povaríme. Pridáme višne a necháme schladiť. Ušľaháme maslo so zvyškom cmaru, štipkou soli a vajcom. Pridáme do podkysnutej zmesi a dobre vymiešame. Na horúcom preškvarenom masle upečieme asi 16 hrubších lievančekov. Na tanier pokladieme upečené lievančeky, višňový kompót a ozdobíme kopčekom kyslej smotany.