Sedliacky šalát

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Šaláty, Vydané dňa: 05. 06. 2008

Suroviny: 250 g rajčín, 1 šalátová uhorka, 1 cibuľa, 1 hlávka čerstvého šalátu, trocha cukru, 4 PL čiernych olív, 4 PL octu, soľ, mleté čierne korenie, 3 PL olivového oleja, 1 balenie arabského chleba (múčne placky), 1 strúčik cesnaku, 1 čL provensálskeho korenia, 30 g masla, 200 g ovčieho syra, viazanička petržlenovej vňate.

Postup: rajčiny a uhorku umyjeme a nakrájame na plátky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na hrubšie pásiky. Hlávkový šalát rozoberieme na listy, dobre ich opláchneme a natrháme na kúsky. Pripravené suroviny zmiešame s olivami. Do misky dáme ocot, cukor, osolíme, okoreníme a vyšľaháme s olejom. Touto marinádou zalejeme šalátovú zmes a premiešame. Arabské placky rozkrájame na štvrťky, ľahko ich nakrojíme na kapsu. Cesnak prelisujeme, primiešame provensálske korenie, maslo a touto zmesou ponatierame placky po vnútrajšej strane kapsičiek. Dáme ich potom zapiecť na 2 minuty pod gril alebo do rúry pod horný ohrev. dochutený šalát obložíme namrveným ovčím syrom a posypeme nasekanou vňaťou. Šalát podávame s opečenými kúskami arabského chleba.