Slivkový koláč trochu inak

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Maškrty, Vydané dňa: 05. 06. 2008

Suroviny: 1 kg sliviek, 250 g masla- (rastlinný tuk), 280 g cukru, 4 vajcia, 300 g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, nastúhanú kôru z 1 citróna, štipka soli, 1 vanilkový cukor, 2 sáčky sladenej tortovej polevy, 1/2 L ovocnej šťavy. Tuk na vymastenie plechu.

Postup: slivky umyjeme, rozpolíme a vyberieme kôstky. Tuk a cukor vymiešame do penista a postupne primiešamevajíčka. Múku zmiešame s práškom do pečiva, nastrúhanou citrónovou kôrou a štipkou soli. Múku potom po lyžiciach opatrne primiešavame do vaječnej hmoty. Vymiešame cesto a rozotrieme ho na vymastený plech. Na cesto poukladáme polovičky sliviek a koláč dáme piecť do vyhriatej rúry na 175°C . Pečieme asi 30 minút. Upečený koláč hneď posypemepráškovým cukrom a necháme vychladnúť. V kastrólku zmiešame tortovú polevu s vanilkovým cukrom, prilejeme ovocnú šťavu- (najlepšie záhradnú zmes) a krátko povaríme. Teplú polevu rozdelíme na povrch koláča a necháme vychladnúť. Môžeme ozdobiť šľahačkou. Tento koláč by sa mal dať upiecť aj z kompótových sliviek.