Žemlovka s ríbezľami a čučoriedkami

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Jedlá pre deti, Vydané dňa: 08. 06. 2008

Suroviny: 200 g čučoriedok, 100 g ríbezlí, 2 staršie žemle, 1 dcl mlieka, 90 g masla alebo Hery, 75 g cukru, 1 vanilkový cukor, nastrúhaná kôra z 1/2 citróna, 3 vajcia, 100 g mletých mandlí, 1-2 čL práškového cukru, tuk na vymastenie formy.

Postup: Ríbezle a čučoriedky očistíme, opláchneme a necháme dobre odkvapkať. 6emle pokrájame na tenké plátky, mlieko ohrejeme. Na horúcom tuku (asi 3PL)- opečieme nakrájané plátky žemlí z obidvoch strán dozlatova. Opečené žemle poukladámedo misy a zalejeme teplým mliekom. Ostatný tuk, cukor, vanilkový cukor a nastrúhanú citrónovú kôru vymiešame spolu na krém. Z vajíčiek oddelíme žĺtka od bielkov a všetky 3 žĺtky postupne primiešame do krému. Pridáme väčšiu časť pomletých mandlí a žemle namočené v mlieku. Zmes premiešame a nakoniec primiešame zľahka aj tuhý sneh z bielkov. Zapekaciu formu vymastíme a vysypeme ju odloženými mletými mandľami. Polovicu ovocia dáme do formy, prikryjeme ju žemľovou hmotou a navrch nasypeme ostatné ovocie. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 200°C asi na 15 minút. Ešte horúcu upečenú žemľovku posypeme práškovým cukrom a pri podávaní porcie prelejeme ovocným sirupom.