Jablková žemľovka

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Jedlá pre deti, Vydané dňa: 18. 06. 2008

Suroviny: 8 žemlí (rožkov), 1/2 L mlieka, 125 g masla, 2 vajcia, 2 balenia tvarohu (400 g), 2 sáčky vaniľkového cukru, 1 čL mletej škorice, 5 PL kryštáľového cukru, 800 g jabĺk, 4 pl hrozienok, troška rumu, 100 g práškového cukru.

Postup: Hrozienka namočíme do troška rumu. Žemle pokrájame na hrubšie plátky. Z mlieka, masla, 1 vanilkového cukru a škorice vymiešame omáčku a necháme ju prehriať. Potom ju dáme vychladiť a zašľaháme do nej žĺtky. Tvaroh vymiešame s vanilkovým cukrom a jablká nahrubo postruháme a primiešame do nich hrozienka a kryštáľový cukor. Plátky žemlí namáčame v mliečnej omáčke a urobíme z nich vrstvu do tortovej formy. Potom nanesieme na ne vrstvu tvarohu, vrstvu jabĺk a toto opakujeme. Poslednou vrstvou sú jablká. Takto pripravenú žemľovku dáme do vyhriatej rúry a zapekáme asi 15 minút. Zatiaľ si vyšľaháme tuhý sneh z bielkov, zamiešame do neho práškový cukor a zmes natrieme na zapečenú žemľovku. Potom ju znova dáme do rúry a ešte zapečieme aby sneh získal zlatistú farbu. Po upečení žemľovku necháme schladnúť, vyberieme z formy a naporcujeme.