Suroviny: 150 g suchej fazule, 2 bobkové listy, pár guličiek celého čierneho korenia, 2 strúčiky cesnaku, 1 cibuľa, 2 PL masti, 2 PL hladkej múky, soľ, 3 dcl kyslej smotany, cukor, ocot, údené bravčové koleno.
Postup: Deň vopred si fazuľu preberieme, opláchneme a namočíme do studenej vody. Na druhý deň ju aj s vodou prelejeme do väčšieho hrnca a dáme variť. Pridáme umyté prekrojené koleno, celú cibuľu, celé korenie a bobkový list. Keď je koleno aj fazuľa mäkké koleno vyberieme a polievku zapražíme svetlou zápražkou z masti a múky. Osolíme, prilejeme smotanu a dochutíme octom a cukrom. Koleno oberieme od kosti, časť mäsa pokrájame na kocočky a dáme do polievky. Podávame s bielym chlebom.