Lokše

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Múčne jedlá, Vydané dňa: 15. 07. 2008

Suroviny: 1 kg zemiakov, 300 g polohrubej múky, 1 vajce, soľ, 50 g husacej masti (maslo).

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke a necháme dobre vychladnúť. Potom ich ošúpeme a pretlačíme alebo postruháme na jemnom strúhadle. K pripraveným zemiakom pridáme múku, vajce, osolíme a vypracujeme na husté cesto. Z cesta vyvaľkáme valec a rozjrájame ho na kúsky, z ktorých vyvaľkáme na pomúčenej doske placky(lokše), s priemerom asi 15 cm. Vyvaľkané lokše pečieme na suchom plechu alebo na platni z obidvoch strán. Upečené lokše potrieme z jednej strany husacou masťou a kladieme na seba. Môžeme podávať s makom, alebo plniť husacou (hydinovou) pečienkou. Je to aj vhodná príloha k pečenej husacine alebo kačacine.