Kysnuté dolky

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Múčne jedlá, Vydané dňa: 15. 07. 2008

Suroviny: 200 g hladkej múky, 200 g polohrubej múky, 20 g (1/2 kocky) kvasníc, 2 PL práškového cukru, 2 PL masti, 2 vajcia, 2 PL práškového cukru, 1/2 l mlieka, 1/2 čL soli, olej, lekvár.

Postup: z trocy múky, mlieka, kvasníc a cukru vymiešame kvások, ktorý necháme podkysnúť. Múku preosejeme, pridáme roztopenú masť, žĺtky, cukor, mlieko a soľ. Suroviny dobre vymiešame na riedke cesto. Nakoniec do neho zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto nalievame naberačkou do vymasatenej dolkárne a pečieme do ružova z obidvoch strán. Hotové dolky natrieme lekvárom a po dve zlepíme k sebe. Hotové posypeme práškovým cukrom a na tanieri ozdobíme šľahačkou a grankom.