Parené buchty

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Múčne jedlá, Vydané dňa: 15. 07. 2008

Suroviny: 600 g polohrubej múky, 20 g kvasníc, 50 g masla, 50 g práškového cukru, štipka soli, 2 žĺtky, 4 dcl mlieka. Džem, masllo na poliatie a na posypanie podľa chuti: mak, opražená strúhanka, orechy, kakao alebo tvaroh.

Postup: Z trochy múky, vlažného mlieka, cukru a kbvasníc vymiešame kvások a necháme ho na teple podkysnúť. Do preosiatej múky pridáme roztopené maslo, cukor, žĺtky, štipku soli, podkysnutý kvások a s vlažným mliekom vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme prikryté na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto rováľame na pomúčenej doske a vykrajujeme z neho kolieska, ktoré naplníme lekvárom a vytvarujeme do buchty. Hotové buchty necháme znova podkysnúť a necháme ich napariť nad vriacou vodou asi 10 minút. Naparené buchty na tanieri posypeme zvolenou posýpkou, poleme roztopeným maslom a posypeme práškovým cukrom.