Suroviny: 200 g mladého zeleru, 2 PL masti, 1 cibuľa, soľ, korenie, 1,3 L vody, 1 kocka zeleninového bujónu, 250 g zemiakov, 2 dcl smotany na varenie, 1 žĺtok, čerstvá petržlenová vňať.
Postup: Zeler očistíme a nastruháme na hrubom strúhadle. Nastruhaný zeler opražíme na masti, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, popražíme, posypeme múkou, prepražíme a zalejeme studenou vodou. Pridáme kocku bujónu, premiešame a necháme povariť asi 20 minút. Potom do polievky pridáme očistené a na kocky pokrájané zemiaky a uvaríme domäkka. Hotovú polievku zjemníme smotanou, do ktorej sme zašľahali vaječný žĺtok. Polievku dochutíme soľou, korením a posypeme najemno nasekanou petrželkou.