Pravá držková

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Polievky, Vydané dňa: 20. 07. 2008

Suroviny:1/2 kg držiek, soľ, 2 PL masti, 1 veľká cibuľa, 2 PL hladkej múky, 100 g koreňovej zeleniny, 1 čL mletej červenej papriky, 1 PL oleja, mleté čierne korenie, 2-3 strúčiky cesnaku, majoránka, feferónka.

Postup: Čerstvé držky vyumývame v niekoľkých vodách, potom ich vytrieme soľou a znova vyumývame. Prvé varenie držiek trvá asi 30 minút a vodu po prvom varení z držiek vylejeme. Predvarené držky vložíme do čistej osolenej vody a po zovretí ich na miernejšom ohni varíme 2-3 hodiny. Mäkké držky povyberáme a pokrájame na podlhovasté rezance. Na masti speníme nadrobno nasekanú cibuľu, pridáme múku, dobre opražíme a zalejeme trochou držkového vývaru. Dobre premiešame a prevaríme. Potom prilejeme zvyšný držkový vývar, pridáme očistenú na jemno nakrájanú koreňovú zeleninu, uvarené pokrájané držky a mletú červenú papriku rozmiešanú s olejom. Všetko prevaríme a polievku nakoniec dochutíme soľou, korením, rozotretým cesnakom, majoránkou a nasekanou feferónkou.