Šišky

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Múčne jedlá, Vydané dňa: 22. 07. 2008

Suroviny: 1/2 kg polohrubej múky, 2 PL masla, 2 PL práškového cukru, 3 žĺtky, 3 dcl mlieka, 30 g kvasníc, štipka soli, 1 PL citrónovej šťavy, 2 PL rumu, olej, ovocný džem, zmes práškového a vaniľkového cukru na posypanie.

Postup: Z kvasníc, trochy vlažného mlieka, 1 čL cukru a trochy múky vymiešame kvások a necháme ho podkysnúť. Maslo vymiešame so žĺtkami a cukrom do peny. Pridáme podkysnutý kvások, zvyšok preosiatej múky, štipku soli, citrónovú šťavu, rum a vypracujeme vláčne cesto. Cesto necháme asi 30 minút kysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 2 cm a vykrajujeme z neho kolieska. Vykrojené šišky necháme krátko podkysnúť a vyprážame ich na horúcom oleji dozlatova. Vypražené šišky necháme na papierovom obrúsku odkvapkať od prebytočného tuku. Na každú šišku dáme kopček džemu a posypeme ich zmesou práškového a vaniľkového cukru.